Πιό συγκεκριμένα, οι δράστες τον κάλεσαν δήθεν από το λογιστικό γραφείο με το οποίο συνεργάζεται και του ανέφεραν ότι υπάρχει επιστροφή ενός μεγάλου ποσού από τον ΕΦΚΑ στο όνομα του.
Οι δράστες γνώριζαν – άγνωστο πως – ότι ο άνδρας είχε δύο τραπεζικούς λογαριασμούς σε δύο διαφορετικές τράπεζες και τον τον ρώτησαν σε ποιό από τους δύο λογαριασμούς επιθυμούσε να γίνει η κατάθεση. Ο άνδρας ευτυχής για το «θείο δώρο» τους δήλωσε την επιθυμία του να κατατεθεί το ποσό σε ένα από τους δύο λογαριασμούς αλλά την συνέχεια δεν την φαντάζεται κανείς!
Οι απατεώνες του κατέθεσαν όντως 1200 ευρώ στον λογαριασμό του αφού πρώτα εξασφάλισαν από αυτόν με κάποιο πρόσχημα ότι θα σπεύσει να κάνει την ανάληψη και μάλιστα σε συγκεκριμένο ΑΤΜ.
Του επιτέθηκαν στο ΑΤΜ
Όταν αυτός πήγε στο ΑΤΜ και έβγαλε τα χρήματα, τον πλησίασαν, του άρπαξαν τα χρήματα από τα χέρια και άρχισαν να τρέχουν. Σαστισμένος ο άνδρας μέχρι να καταλάβει τι είχε συμβεί αυτοί είχαν εξαφανισθεί.
Πράγματι είναι μια ιστορία ανάλογη τις οποίας δεν έχουμε ξανακούσει και γι’ αυτό επικοινωνήσαμε με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να διαλευκάνουμε τι έχει συμβεί.
Στελέχη της υπηρεσίας εκτιμούν ότι τα χρήματα αυτά, τα 1200 ευρώ, είτε προέρχονται από τραπεζικό λογαριασμό άλλου ατόμου τον οποίο οι δράστες κατάφεραν να ανοίξουν με phishing και από εκείνο τον λογαριασμό τα κατέθεσαν στο θύμα, είτε προέρχονται από άλλο τραπεζικό λογαριασμό που χρησιμοποιείται ως mule account για διάφορες παράνομες δραστηριότητες μέχρι και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Από την «εξίσωση» έλειπε μόνο ένα ευκολόπιστο θύμα το οποίο θα έσπευδε σε ένα ΑΤΜ να παραλάβει τα χρήματα, και όπως όλα δείχνουν το θύμα αυτό βρέθηκε.
Τέλος να σημειωθεί, ότι το φαινόμενο να κατατίθενται σε πολίτες χρηματικά ποσά από άγνωστους λογαριασμούς δεν είναι πρωτοφανές.
Βρέθηκαν μπλεγμένοι
Συνήθως, εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε επιθέσεις «ψαρέματος» (phishing) τραπεζικών λογαριασμών, όταν αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα τραπεζικό λογαριασμό διαχέουν τα διαθέσιμα ποσά εκτός από ΑΤΜ για άμεση ανάληψη από τους δράστες, είτε σε mule τραπεζικούς λογαριασμούς, είτε σε λογαριασμούς τυχαίων προσώπων για να δυσχεράνουν το έργο των Αρχών στον εντοπισμό τους.
Αρκετοί πολίτες οι οποίοι έχουν δει διάφορα ποσά στους λογαριασμούς από αγνώστους, βρέθηκαν κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι λογαριασμοί τους κλειδώθηκαν μέχρι να αποδειχθεί ότι δεν είχαν καμία σχέση.