Monday, 03 October 2022 19:48

Ο Έβρος διαψεύδει τον Θεοδωρικάκο

Οι καθημερινές συλλήψεις διακινητών στην ενδοχώρα, κυρίως σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, οι συνοριοφύλακες, ο δήμαρχος Σουφλίου, τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και ντόπιοι διαψεύδουν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο στα περί «απροσπέλαστου Έβρου».

Ταυτόχρονα, με την ρητορική που αναπτύσσει τελευταία ο ίδιος ρίχνει νερό στον μύλο των διακινητών, καθώς αυτοί έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τις απαιτήσεις τους υποστηρίζοντας ότι πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσει κανείς τον Έβρο.

Επιπλέον, όσο ο Θεοδωρικάκος επιχειρεί να «καθησυχάσει» το δεξιό ακροατήριο ότι από τον Έβρο δεν περνάει κανείς και αποδίδοντας τις αυξημένες πιέσεις στον Έβρο στους Τούρκους διακινητές, αποπροσανατολίζει από την βασική αιτία του προβλήματος που είναι η απροθυμία της Αθήνας να οργανώσει αποφασιστικά την φύλαξη των συνόρων.

Εθελοτυφλούν

Στη ΝΔ δεν έχει κανείς απολύτως κανένα πρόβλημα παράνομοι αλλοδαποί να μπουκάρουν καθημερινά από παντού, από τον Έβρο μέχρι την Ρόδο, σε δεκάδες ομάδες των 50 ή των 100, πεζοί, με βάρκες ή με «ακυβέρνητα ιστιοπλοϊκά» αρκεί οι εικόνες αυτές να μην παίζουν στις τηλεοράσεις.

Ωστόσο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μέσα σε όλα αυτά που λέει μόνος του στις φιλόξενες γι' αυτόν τηλεοπτικές εκπομπές της λίστας Πέτσα οφείλει να εξηγήσει με ποιά ακριβώς επιστημονική μέθοδο υπολογίζει τον ακριβή αριθμό παράνομων αλλοδαπών τους οποίους δήθεν έχει καταφέρει να αποτρέψει η Αστυνομία να μπουν στην χώρα τους τελευταίους μήνες.

Κάθε φορά που εμφανίζεται τηλεοπτικά αναφέρεται σε χιλιάδες παράνομους αλλοδαπούς τους οποίους απώθησε, χωρίς να εξηγεί από που προκύπτουν αυτοί οι αριθμοί, όταν είναι γνωστό ότι οι διακινητές έχουν χαρτογραφήσει σχεδόν ολόκληρη την Μακεδονία και Θράκη κατευθύνοντας τους παράνομους αλλοδαπούς κυρίως μέσα από δασικές περιοχές και ορεινούς όγκους όπου και ο εντοπισμός αλλά και η συλληψη τους είναι δυσκολότερη, αλλά και μέσω Βουλγαρίας.

Πάντως, υπενθυμίζεται ότι οι συνοριοφύλακες κατά καιρούς έχουν αναφέρει ότι εξαιτίας της υποστελέχωσης των δυνάμεων στον Έβρο καταφέρνουν να απωθήσουν μόνο το 10% όσων επιχειρούν να μπουν παράνομα στην Ελλάδα.

Οι συλλήψεις

Τώρα, αν μελετήσει κανείς τα στοιχεία τα οποία δίνει η ίδια η ΕΛ.ΑΣ στην δημοσιότητα για τις συλλήψεις διακινητών στον Έβρο, θα παρατηρήσει ότι αυτές είναι εκατοντάδες. Πλέον, οι καθημερινές συλλήψεις διακινητών στην ενδοχώρα είναι ρουτίνα για τις αστυνομικές υπηρεσίες σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τους τελευταίους δύο μήνες, Άυγουστο και Σεπτέμβριο, όπου ο Τάκης Θεοδωρικάκος αφηγείται μέρα παρά μέρα τα περί απροσπέλαστου Έβρου, οι συλλήψεις διακινητών στην ενδοχώρα και συγκεκριμένα σε αυτές τις περιοχές έχουν σπάσει ρεκόρ διετίας και μόνο ότι ο Έβρος είναι απροσπέλαστος δεν δείχνουν.

Η μόνη περίοδος κατά την διακυβέρνηση της χώρας από την ΝΔ στην οποία ο Έβρος ήταν πράγματι απροσπέλαστος ήταν το τρίμηνο Μαρτίου-Απριλίου-Μαϊου 2020, δηλαδή λίγο πριν και μετά τα γεγονότα στις Καστανιές όπου τότε όπως θυμούνται όλοι ήταν σε πλήρη κινητοποίηση των σύνολο σχεδόν των αστυνομικών δυνάμεων σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπως ειδικές και στρατιωτικές υπηρεσίες. Από εκεί και έπειτα η φύλαξη των συνόρων αφέθηκε στο φιλότιμο και τον πατριωτισμό των συνοριοφυλάκων.

Απαντώντας στα περί απροσπέλαστου Έβρου οι συνοριοφύλακες επισημαίνουν ότι ο φράχτης πράγματι αποτρέπει τους παράνομους αλλοδαπούς, όμως από τον κεντρικό και βόρειο Έβρο, δεκάδες διάσπαρτες ομάδες παράνομων αλλοδαπών μπαίνουν στην χώρα καθημερινά, όπως και από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Η φύλαξη

Ενώ, την ανάγκη επανασχεδιασμού φύλαξης της συνοριογραμμής και αναδιάταξης των αστυνομικών δυνάμεων στον Έβρο, καθώς οι διακινητές επιλέγουν πλέον τον ορεινό όγκο της περιοχής όπου δεν υπάρχει φράχτης, τονίζει και ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος. Μάλιστα, ο δήμαρχος Σουφλίου παρατηρεί ότι παρόλο που στρατός και αστυνομία προσπαθούν να συγκρατήσουν τους παράνομους αλλοδαπούς η κατάσταση ορισμένες φορές γίνεται ανεξέλεγκτη.

Επίσης, ντόπιοι σε τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν καθημερινά περιστατικά ανεξέλεγκτων αλλοδαπών να περιδιαβαίνουν ανενόχλητοι στα χωριά, ενώ επισήμως από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ακόμα δεν έχει διαψευσθεί μαρτυρία πολίτη ότι στρατιώτης ο οποίος αποσπάσθηκε από περίπολο, ξυλοκοπήθηκε άγρια από ομάδα αλλοδαπών οι οποίοι του πήραν το όπλο και τράπηκαν σε φυγή. Άλλη μαρτυρία αναφέρει ότι οι αλλοδαποί συνελήφθησαν και ότι βρέθηκε το όπλο του στρατιώτη, ενώ ο ίδιος νοσηλεύθηκε με τραύματα στο κεφάλι.

Ταυτόχρομα, η εικόνα στα νησιά δεν πείθει ότι η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων φέρνει αποτελέσματα. Εξακολουθεί να προβληματίζει πολύ σοβαρά πως καταφέρνουν ακόμα και μπαίνουν στα νησιά δεκάδες βάρκες και «ακυβέρνητα ιστιοπλοϊκά».

Στην μεγάλη εικόνα και όπως προκύπτει από συγκεκριμένα δεδομένα των δύο υπουργείων, προστασίας του πολίτη και μεταναστευτικής πολιτικής, οι «ροές« δεν είναι μαζικές και βίαιες όπως τον Μάρτιο του 2020, όπως αφήνουν να εννοηθεί σε μπαράζ τηλεοπτικών μονολόγων τους και ο Μηταράκης και ο Θεοδωρικάκος, αλλά σε μικρότερους αριθμούς και σε πολλά διαφορετικά σημεία από τον Έβρο μέχρι την Ρόδο, ότι δηλαδή βλέπουμε τα τρία τελευταία χρόνια.

Η απροθυμία της Αθήνας να θωρακίσει τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα φαίνεται καθαρά σε όλα τα επίπεδα. Όσο η κυβέρνηση της ΝΔ υποδέχεται άπαντες και υπόσχεται άσυλο σε όλους, η Τουρκία δεν θα σταματήσει να στέλνει βάρκες και «ακυβέρνητα ιστιοπλοϊκά».

Επιπλέον, η Ελλάδα δέχεται σοβαρές πιέσεις επί σειρά μηνών και από την Βουλγαρία εξαιτίας των συστηματικών επαναπροωθήσεων από την Βουλγάρικη Αστυνομία παράνομων αλλοδαπών που συλλαμβάνει στο έδαφος της προς την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, η αφασία που επικρατεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την εικόνα στην υπόλοιπη Ελλάδα πλην της Αττικής, αποτυπώνεται ανάγλυφα και στις τελευταίες ανακοινώσεις της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης αλλά και της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης. Εκατοντάδες αστυνομικοί απασχολούνται σε «πάρεργα» ή αποσπώνται σε νεοσυσταθείσες υπηρεσίες με διάφορα ευφάνταστα ονόματα, την ώρα που η αλλοδαπή εγκληματικότητα σε Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, ενώ επιδεινώνεται και από την οργανωμένη δράση των δεκάδων κυκλωμάτων διακινητών οι οποίοι έχουν επεκτείνει πλέον την εγκληματική τους δραστηριότητα στην διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών αλλά και όπλων. Ενώ, στην Θεσσαλονίκη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ομάδες της Βουλγαρικής μαφίας.

Πηγή: Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Last modified on Monday, 03 October 2022 19:50

Επικοινωνία

Copyright © 2020 policereport.gr