Friday, 26 February 2021 09:30

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Θύμα ηλεκτρονικής απάτης η Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β', Ιωάννα Ροτζιώκου Η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β', Ιωάννα Ροτζιώκου

Σε μια καλοστημένη ηλεκτρονική απάτη επιχείρησαν να εμπλέξουν διεθνείς απατεώνες την Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Ιωάννα Ροτζιώκου, εκμεταλευόμενοι την εμφάνιση και την αναγνωρισιμότητα της.

Χρησιμοποιώντας μια εικόνα της από τον ιστότοπο της Ελληνικής Αστυνομίας και με μια ψευδή μαρτυρία την οποία της αποδίδουν, κατευθύνουν τα ανυποψίαστα θύματα τους σε σελίδα παραγγελίας ενός “θαυματουργού” σκευάσματος για γυναίκες, ενώ στο παρασκήνιο αλιεύουν προσωπικά στοιχεία.

Οι εγκέφαλοι της διεθνούς αυτής απάτης με τον ίδιο τρόπο επιχείρησαν να εμπλέξουν και άλλες γυναίκες αστυνομικούς, ομοίως με μεγάλη αποδοχή και αναγνωρισιμότητα στις χώρες τους.

Στην υπόθεση έχει ηδη μπει η Διώξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ η Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ υποστηρίζει ότι η απάτη αυτή την δυσφημεί κατά συκοφαντικό τρόπο.

Το δόλωμα

Σε πρώτη φάση το ελληνικό κοινό του διαδικτύου εκτίθεται σε ενα διαφημιστικό μήνυμα το οποίο τρέχει σε ελληνικές ειδησεογραφικές σελίδες και το οποίο υπόσχεται σε σχετικά χαμηλή τιμή μια επαναστατική επιστημονική ανακάλυψη που αλλάζει την ζωή των γυναικών σχεδόν από την μια μέρα στην άλλη.

Μόλις οι χρήστες πατήσουν το κουμπί του διαφημιστικού μηνύματος μεταφέρονται στην απατηλή σελίδα. Η απάτη τρέχει σε αρκετές χώρες και σε διαφορετικές γλώσσες. Το ελληνικό κοινό βλέπει αντίστοιχα την σελίδα της απάτης μεταφρασμένη στα Ελληνικά.

Όταν ανοίξει η σελίδα, (οι απατεώνες έχουν στοχεύσει ως θύματα τους κυρίως γυναίκες) οι χρήστες “μαθαίνουν” για ένα πολύ περίεργο περιστατικό στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

fraud ev 0002

Fake News

“Χάρη σε ένα παράξενο περιστατικό στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, ο κόσμος έμαθε για μια απίστευτη επιστημονική ανακάλυψη στον τομέα της αναζωογόνησης του δέρματος του προσώπου: ένα προϊόν που δημιουργήθηκε από μια απλή Ελληνίδα για τη μητέρα της, η οποία αρχίζει να μεγαλώνει”. Αυτό είναι το εισαγωγικό κείμενο μιας από την αρχή ως το τέλος απολύτως ψεύτικης ιστορίας η οποία έχει σκοπό να παρασύρει ανυποψίαστα θύματα στην αγορά ενός ανύπαρκτου προϊόντος ομορφιάς.

Αμέσως μετά, εμφανίζεται η Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Ιωάννα Ροτζιώκου με την “μαρτυρία” της να επιβεβαιώνει πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό το προϊόν. Συγκεκριμένα, η κ. Ροτζιώκου ως “Έλενα Αλεξοπούλου, Συνοριοφύλακας του αεροδρομίου” φέρεται σχεδόν έκθαμβη να υποστηρίζει τα “θαυματουργά αποτελέσματα” αυτής της “απίστευτης επιστημονικής ανακάλυψης”.

Σύμφωνα με την ψεύτικη ιστορία που σκαρφίστηκαν οι απατεώνες, όλα άρχισαν πριν λίγο καιρό στο αεροδρόμιο της Αθήνας όταν κατά τη διάρκεια του check in για μια πτήση Αθήνα-Άγιος Δομίνικος, οι “συνοριοφύλακες” σταμάτησαν μια 45χρονη κυρία.

Οι αστυνομικοί του Ελ. Βενιζέλος συγκρίνοντας το πρόσωπο που έβλεπαν στο διαβατήριο της 45χρονης και αφού δεν έμοιαζε καθόλου με της γυναίκας που είχαν μπροστά τους, δεν της επέτρεψαν να επιβιβασθεί και της ζήτησαν να τους ακολουθήσει.

fraud ev 0001

Οι “μαρτυρίες”

Η κ. Ροτζιώκου ως “Έλενα Αλεξοπούλου” φέρεται να λέει: “Η εν λόγω φωτογραφία απεικονίζει ένα εντελώς διαφορετικό άτομο. Η κάτοχος του διαβατηρίου φαίνεται 15 χρόνια νεότερη από τη γυναίκα της φωτογραφίας. Από όσο γνωρίζω, ακόμη και με πλαστική χειρουργική δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν παρόμοια αποτελέσματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό μας προκάλεσε αμφιβολίες”.

Στην συνέχεια οι απατεώνες έχουν επιστρατεύσει πλήθος από μαρτυρίες δήθεν επιστημόνων καθώς και αληθοφανείς μαρτυρίες γυναικών οι οποίες αγόρασαν το συγκεκριμένο προϊόν περιγράφοντας την έκπληξη και την ικανοποίηση τους για τα αποτελέσματα από την χρήση του προϊοντος.

Όλες οι μαρτυρίες είναι κατασκευασμένες και τα πρόσωπα δεν αντιστοιχούν σε πραγματικά ονόματα.

Η φωτογραφία της κ. Ροτζιώκου την οποία χρησιμοποιούν οι απατεώνες στην μεταφρασμένη στα Ελληνικά σελίδα της απάτης προέρχεται από τον επίσημο ιστοτόπο της Ελληνικής Αστυνομίας.

01 nefeli
Ως δημιουργός της θαυματουργής “θεραπείας”, στην σελίδα της απάτης στα Ελληνικά, εμφανίζεται η “Νεφέλη Καρρά, Ελληνίδα φοιτήτρια”, ενώ στην αντίστοιχη σελίδα της απάτης στην Τούρκικη γλώσσα με την ίδια φωτογραφία της “Νεφέλης” εμφανίζεται ως “δημιουργός” η “Αυσέλ Μπακέρ, Φοιτήτρια Ιατρικής”.

02 aysel

Διεθνής απάτη

Στην σελίδα της απάτης μεταφρασμένη στην Τουρκική γλώσσα εμφανίζεται να μιλά για τις θαυματουργές ιδιότητες του προϊόντος και η “Ayten Balkan” ως “Λειτουργός ασφαλείας διαβατηρίων αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης”.

Η “Ayten Balkan”, η γυναίκα στην φωτογραφία στην πραγματικότητα είναι η Suhai Aziz Talpur, η πρώτη γυναίκα Βοηθός Επιθεωρητή Αστυνομίας στην επαρχία Sindh του Πακιστάν, στην οποία οι απατεώνες έχουν χρεώσει την ίδια ακριβώς “μαρτυρία” με την Εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.
Suhai Aziz Talpur fakeΗ Suhai Aziz Talpur ως "Ayten Balkan, Αστυνομικός στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης..

Suhai Aziz Talpur

Η Suhai Aziz Talpur στον παραγματικό της ρόλο ως Βοηθός Επιθεωρητής της Πακιστανικής Αστυνομίας

Ενώ στην σελίδα της απάτης μεταφρασμένη στα Ισπανικά ως “Συνοριοφύλακας στο αεροδρόμιο της Λίμα”, εμφανιζεται μια νεαρή αστυνομικός ως “Alicia Cuevas”. Στην πραγματικότητα πρόκειται για Ισραηλινή, στέλεχος των ειδικών δυνάμεων της Ισραηλινής Αστυνομίας. Οι απατεώνες εντόπισαν την εικόνα της συγκεκριμένης αστυνομικού σε Ρώσικο αφιέρωμα ηλεκτρονικού περιοδικού για τις πιο sexy αστυνομικίνες στον κόσμο.

israhlini 1Η Ισραηλινή αστυνομικός ως "Alicia Cuevas, Συνοριοφύλακας στο αεροδρόμιο της Λίμα"

israhlini 2
Η Ισραηλινή αστυνομικός με πλήρη εξάρτυση

Ο δε “Χρήστος Παπαδόπουλος” ο οποίος φέρεται ως “Επικεφαλής Ελληνικού Ινστιτούτου Επιστήμης και Έρευνας” και με μαρτυρία του υποστηρίζει ότι “οι μεγάλες εταιρίες καλλυντικών εμποδίζουν τις πωλήσεις του προϊόντος και γι' αυτό η εταιρία αποφάσισε να το διαθέσει με αυτον τον τρόπο”, στην πραγματικότητα είναι ένας άνδρας από την Ισπανία, ο οποίος εργάζεται ως μοντέλο σε φωτογραφίες διαφημίσεων.

Λατινική Αμερική

Η ψεύτικη ιστορία τελειώνει με την 45χρονη (την οποία δήθεν δεν κατάφεραν να αναγνωρίσουν οι αστυνομικοί στο Ελ. Βενιζέλος, μεταξύ αυτών και η Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ ως... “Συνοριοφύλακας”), σε μια “μαρτυρία” της να δηλώνει ότι αισθάνθηκε πλήρη ευτυχία για το γεγονός ότι δεν την αναγνώρισαν εξαιτίας της χρήσης του “θαυματουργού” ελιξηρίου νεότητας που ανακάλυψε η κόρη της “Νεφέλη Καμπά” κι ότι δεν στενοχωρήθηκε καθόλου που έχασε την πτήση για τον Άγιο Δομήνικο...

Αμέσως μετά, η σελίδα της απάτης παροτρύνει τους επισκέπτες της να παραγγείλουν το σκεύασμα αφού πρώτα συμπληρώσουν προσωπικά τους στοιχεία όπως, τηλεφωνικό αριθμό, email, διεύθυνση κατοικίας, τκ, κ.α., για την ολοκλήρωση της παραγγελίας.

Ενδέχεται πολύ σοβαρά μέσω της φόρμας παραγγελίας οι απατεώνες να αλιεύουν δεδομένα τα οποία χρησιμοποιούν σε επόμενο στάδιο κλιμακώνοντας την απάτη, όπως πχ η αποστολή sms ή email με ένδειξη κατεπείγοντος για σύνδεση με τον τραπεζικό τους λογαριασμό, με εμφανιζόμενο αποστολέα κάποια τράπεζα.

Μάλιστα, οι απατεώνες προειδοποιούν τους επισκέπτες της σελίδας να αποφεύγουν τα.. πλαστά προϊόντα..

Το περιεχόμενο των σελίδων αυτής της καλοστημένης απάτης έχει μεταφρασθεί σε αρκετές γλώσσες και σε όλες εμφανίζονται γυναίκες αστυνομικοί ως στελέχη υπηρεσιών ασφαλείας να μιλούν για τις “επαναστατικές” ιδιότητες του προϊόντος που ξεγελά ακόμα και τις πιό προηγμένες τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου των αεροδρομίων, καθώς και “επιστήμονες” από τον χώρο της Υγείας και της Ομορφιάς.

Ηλεκτρονικά ίχνη της απάτης εντοπίζονται σε Παναμά, Περού και Κόστα Ρίκα.

ΜΜ

Last modified on Saturday, 31 July 2021 14:21

Επικοινωνία

Copyright © 2020 policereport.gr