Monday, 29 June 2020 20:53

Στήνουν λαϊκά δικαστήρια σε βάρος έντιμων Αστυνομικών

Απολύτως δικαιολογημένα η Έκθεση της ΕΥΠ προκάλεσε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, της κοινής γνώμης, της ΕΛ.ΑΣ του ΥΠΠΟ, της Δικαιοσύνης, κ.α. για τα όσα εξόχως αποκαλυπτικά και άκρως διαφωτιστικά τα οποία αναφέρει, όμως ταυτόχρονα από συγκεκριμένους κύκλους μετατράπηκε σε εργαλείο ηθικής, επαγγελματικής και φυσικής εξόντωσης έντιμων Αστυνομικών. Διότι ενώ σε αρκετά σημεία εξειδικεύει με σχεδόν επιστημονικό τρόπο, σε άλλα σημεία “τσουβαλιάζει” Αστυνομικούς οι οποίοι δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με το κύκλωμα διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την αληθινή φύση του εγγράφου, είναι απλά, μόνο... μια... Έκθεση! Δεν είναι ούτε καν το τελικό, φιλτραρισμένο συμπέρασμα αναλυτών της ΕΥΠ επί ενός όγκου πληροφοριών με τις αντίστοιχες προτάσεις προς την ηγεσία, όπως επίσης δεν αποτελεί κατά καμία έννοια ούτε νομική, ούτε άλλη, πόρισμα. Άλλωστε ούτε έχει χαρακτηρισθεί από την ίδια την Υπηρεσία αυτή ως πόρισμα.

Φυσικά, παρέχει πολύτιμη πρώτη ύλη προς δικαστική διερεύνηση για πολύ συγκεκριμένα άτομα με αποδεδειγμένη την εμπλοκή τους σε κύκλωμα διαφθοράς.

Όμως χρησιμοποιείται ως... “πόρισμα”, αυθαίρετα κατ' επέκταση ως... “κατηγορητήριο” και σε τελική μορφή ως ... “καταδικαστική απόφαση” απολύτως τεκμηριωμένη, τελεσίδικη και αμετάκλητη η οποία πέφτει βαριά επί δικαίων και αδίκων με δημοσιογράφους σε ρόλους “δικαστών” οι οποίοι σε αγαστή συνέργεια με αστυνομικούς επί τη βάσει στοχευμένων δημοσιευμάτων εξυφαίνουν την ηθική, επαγγελματική και εν τέλει φυσική εξόντωση εντίμων Αξιωματικών, είτε για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από την ουσία της Έκθεσης αυτής και τους πραγματικά εμπλεκόμενους, είτε για να στρέψουν τα φώτα μακριά από τους ίδιους.

Διότι ενώ σε αρκετά σημεία η Έκθεση εξειδικεύει πληροφορίες με σχεδόν επιστημονικό τρόπο και καθίσταται σαφές ότι ορισμένοι – ελάχιστοι από όσους φέρονται ως εμπλεκόμενοι - δεν θα πείσουν εύκολα Εισαγγελείς και Ανακριτές καθώς τα στοιχεία είναι συντριπτικά σε βάρος τους, σε άλλα σημεία επιχειρείται “τσουβάλιασμα” ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τίποτα απ' όσα αναφέρονται στην Έκθεση.

Το Link Analysis το οποίο διέρρευσε στην δημοσιότητα δεν είναι το τελικό, δεν είναι αυτό το οποίο έχει φιλτραριστεί. Προφανώς είναι ένα από τα πρώτα σχεδιαγράμματα - και πιθανότατα όχι το μοναδικό - το οποίο άρχισε να σχηματίζεται στα πρώτα στάδια συλλογής πληροφοριών, ακατέργαστο, και αφιλτράριστο ως προς τους πραγματικά εμπλεκόμενους. Μάλιστα, επικρατεί σε αυτό η επαγωγική δικαιολόγηση (deductive reasoning), δηλαδή όλοι όσοι γνωρίζουν κάποιον, είτε μιλούν μαζί του, είτε συναντήθηκαν τυχαία μια φορά μαζί του, αυτομάτως "είναι" όλοι ύποπτοι επειδή το άτομο αυτό είναι από τους αρχηγούς ενός κυκλώματος διαφθοράς.

eyp link analysis 02

Όμως.. αυτό το γράφημα μαζί με εμβόλιμες προσθήκες ήδη χρησιμοποιείται ως εργαλείο δολοφονίας χαρακτήρων από δημοσιογράφους και αστυνομικούς εναντίον όσων είναι πεντακάθαροι, γνωστοί για το Ήθος και την αποτελεσματικότητα τους και στο Αρχηγείο και στο Σώμα εν γένει. Πάντως διαφαίνεται ότι η έλλειψη στοιχείων για αρκετά άτομα καθοδήγησε την Έκθεση προκειμένου να υπάρχουν πολλοί “εμπλεκόμενοι”.

Οι ΗΠΑ ισοπέδωσαν το Ιράκ εξαιτίας μιας τέτοιας Έκθεσης των Μυστικών Υπηρεσιών της, η οποία ανάφερε ότι το Ιράκ κατασκεύαζε πηρυνικά όπλα. Για τους εκατοντάδες χιλιάδες αθώους που σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς και για τα λάθη εκείνης της Έκθεσης δεν έδωσε λόγο κανείς ποτέ.

Εγείρει πολύ σοβαρά ερωτηματικά ο χρόνος κατά τον οποίο αποκαλύφθηκε αυτή η Έκθεση της ΕΥΠ. Γιατί τώρα και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο και πχ γιατί όχι πέρυσι τέτοια εποχή; Έστω, γιατί παρουσιάστηκε η ανάγκη να δημοσιευθεί κάποτε και γιατί δεν κρατήθηκε στο συρτάρι ώστε να αποκαλύφθεί στο μέλλον. Γιατί δεν διαχωρίσθηκαν οι υποθέσεις και να συντάξει η ΕΥΠ πέντε-έξι διαφορετικές εκθέσεις για κάθε μια από τις υποθέσεις οι οποίες αναδύονται μέσα από αυτή την συγκεκριμένη; Σε όλα αυτά δεν θα απαντήσει κανείς με παρρησία.

Αλλά πάντως πριν αποκαλυφθεί μέσω των ΜΜΕ στην κοινή γνώμη άρχισε να ιδρύει σοβαρές συνέπειες και πραγματικά γεγονότα-αποτελέσματα (πχ πρόσφατες κρίσεις στην ΕΛΑΣ επί τη βάση αυτή της έκθεσης της ΕΥΠ). Κυρίως δε, από την ημέρα που πρωτοείδε τα φώτα της δημοσιότητας άρχισε να προκαλεί αλυσιδωτά φαινόμενα και μέσα και πλέον έξω από την Αστυνομία.

Ενδεχομένως οι συντάκτες της Έκθεσης να μην είχαν απολύτως καμιά διάθεση να “τσουβαλιάσουν” συλλήβδην μερικές δεκάδες αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ ως διεφθαρμένους, αλλά δυστυχώς αυτό είναι γεγονός.
Ομοίως ενδέχεται, οι συντάκτες της Έκθεσης να είχαν καθαρή πρόθεση να διαχυθεί μια φήμη πως όσοι αναφέρονται σε αυτά τα κείμενα εμπλέκονται αυταπόδεικτα όλοι, από λίγο έως πολύ σε αυτό το κύκλωμα διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. Αναπάντητα θα μείνουν κι αυτά τα ερωτήματα! Άλλωστε, who is watching the watchers?

Επίσης, σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν ίσως να είχε αξία να διερευνηθεί εάν επηρρεάσθηκε και με τι τρόπο η φύση και το περιεχόμενο της Έκθεσης αυτής.

Παρόλα αυτά, η Έκθεση όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της, δεν αφορά αποκλειστικά μια και μόνη υπόθεση διαφθοράς Αστυνομικών. Αλλά φωτίζει με τολμηρό τρόπο υποθέσεις διαφθοράς και άλλων δημοσίων λετουργών, ανεξάρτητα από την υπόθεση αυτή. Ο πίνακας είναι πολύ μεγαλύτερος και όλοι βλέπουμε μόνο ένα μέρος του.

Η ΕΥΠ διερευνώντας τις επαφές των πρωταγωνιστών του συγκεκριμένου κυκλώματος μοιραία “άκουσε” και τηλεφωνικές συζητήσεις με άτομα τα οποία δεν συνδέονται με τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου “κυκλώματος”.

Η ΕΥΠ μεταξύ πολλών πχ. άκουσε και την Εφέτη ... ... να ζητά να... εξαφανισθεί από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών ο σκληρός δίσκος του υιού της ο οποίος κατηγορούνταν για εκβιασμό γυναικών μέσω γυμνών φωτογραφιών, για να μην αποκαλυφθεί από την εξέταση του δίσκου ότι ο 32χρονος μεταξύ των θυμάτων του εκβίαζε και μια ανήλικη με συνέπεια να κατηγορηθεί σε κακουργηματικό βαθμό. Όπως ανάγλυφα περιγράφεται στην Έκθεση, η Εφέτης ανησυχούσε ιδιαιτέρως. Αυτή η υπόθεση ναι μεν εκτίθεται στην Έκθεση της ΕΥΠ, δεν αφορά το κύκλωμα των Αστυνομικών, αλλά είναι μια ακόμα υπόθεση διαφθοράς - από τις πιό κραυγαλέες - οι οποίες αφορούν δημοσίους λειτουργούς.

Άλλη υπόθεση αυτή που αφορά ορισμένους Αστυνομικούς οι οποίοι παρείχαν “προστασία” σε παράνομα καζίνο, οίκους ανοχής, και άλλα “ευαγή ιδρύματα”, άλλη αυτή της Εφέτου, άλλη η υπόθεση συζύγου υπουργού να ζητά τα κεφάλια δημοσιογράφων στο πιατάκι του πρωινού της καφέ, άλλη η υπόθεση με τα πολυτελή θέρετρα και το ξέπλυμα χρημάτων, κ.α. Ο πίνακας είναι πολύ μεγάλος, όμως για κάποιους λόγους την δημοσιότητα και επικαιρότητα απασχολεί μόνον η υπόθεση που αφορά την ΕΛ.ΑΣ. Ποιός ή ποιοί ωφελούνται από αυτή την εξέλιξη;..

Ωστόσο, μέχρι να καθαρίσει όλη αυτή η ομίχλη, έχουν ποινικοποιηθεί οι συναντήσεις, οι αβρότητες και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις μεταξύ Αστυνομικών, Αστυφυλάκων με Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ και αντιστρόφως, οι οποίοι μπορεί σε ένα συμβάν στον δρόμο να έχουν δει μαζί τον ίδιο Χάρο.

Άραγε, αν ζούσε ο Παπαχρήστος και εφέτος καλούσε κόσμο στο σπίτι του για την ονομαστική του εορτή και είχε δημοσιευθεί η Έκθεση της ΕΥΠ, όλοι οι καλεσμένοι θα ήταν τώρα εν δυνάμει ύποπτοι ως μέλη του κυκλώματος διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ, επειδή κάποιος τους φωτογράφισε να μιλούν μαζί του;...

Πάντως, είναι ενθαρρυντικό ότι η ΕΛ.ΑΣ διέταξε Προκαταρτική Διοικητική Εξέταση η οποία δεν σημαίνει διαθεσιμότητα και είναι ενθαρρυντικό διότι η ενέργεια αυτή δείχνει με καθαρό τρόπο ότι η ηγεσία αντιμετωπίζει ψύχραιμα την κατάσταση και δεν παρασύρεται στην ανθρωποφαγία επειδή αυτό απαιτούν οι συνθήκες ή η εποχή. Άλλωστε οφείλει να προστατεύσει το κύρος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Last modified on Friday, 03 July 2020 18:42

Επικοινωνία

Copyright © 2020 policereport.gr