Περισσότεροι από 7.500 ανήλικοι περνούν κάθε χρόνο το κατώφλι των δικαστηρίων για ποινικές υποθέσεις με κατηγορούμενους τους ίδιους.
Σε ολιγομελείς ή μεγαλύτερες συμμορίες ανήλικοι με παραβατική συμπεριφορά εμπλέκονται σε διακίνηση πλαστών χαρτονομισμάτων, ληστείες σε βάρος οδηγών ταξί, διανομέων φαγητού, επιβατών μέσων μαζικής μεταφορές, τουριστών, σε διακίνηση πορνογραφικού υλικού σε βάρος συνομηλίκων τους, βανδαλισμούς, κλοπές, διακίνηση ναρκωτικών, εισβολές σε δημόσια κτίρια, επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών, συμπλοκές και μαχαιρώματα. Ακόμη εμπλέκονται σε απόπειρες ανθρωποκτονίας, ανθρωποκτονίες, βιασμούς, παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία, ξυλοδαρμούς απίστευτης αγριότητας, πορνεία, απειλές, εκβιασμούς, ενώ η κακοποίηση (bullying) ανηλίκων από συνομηλίκους τους γίνεται πλέον συστηματικά. Καθημερινά στην Ελλάδα κακοποιείται τουλάχιστον ένας ανήλικος από συμμαθητές του.
Πυροβόλησαν δάσκαλο στο κεφάλι
Η έκρηξη της βίας σε βάρος συνομηλίκων τους και η εν γένει αύξηση της ανήλικης εγκληματικότητας δεν περιορίζεται σε κατώτερες κοινωνικές ομάδες, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά παρατηρούνται σε ανηλίκους σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.
Ταυτόχρονα, δεκάδες είναι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές οι οποίοι έχουν δεχθεί επιθέσεις μέσα στα σχολεία, αρκετοί δε έχουν καταλήξει στο νοσοκομείο εξαιτίας βίας που υπέστησαν από οργανωμένες ομάδες μαθητών που δρουν ανεξέλεγκτα.
Ένα από τα σοβαρότερα περιστατικά καταγράφεται σε βάρος καθηγητή σε λύκειο του Περιστερίου όταν ένας μαθητής έβγαλε πιστόλι που εκτοξεύει πλαστικά σφαιρίδια, σημάδεψε τον καθηγητή και τον πέτυχε στο κεφάλι. Ο καθηγητής σωριάστηκε στο πάτωμα της αίθουσας και, όταν συνήλθε, ερωτηθείς από συναδέλφους του αν θα καταγγείλει τον μαθητή, αρνήθηκε λέγοντας ότι ο μαθητής ήταν μέλος συμμορίας του σχολείου και δεν ήθελε να έρθει αντιμέτωπος με την… αντίδρασή τους.
Παλιότερα, οι μαθητές όταν έβλεπαν δάσκαλο ή καθηγητή στον δρόμο κρύβονταν, σήμερα καθηγητές δεν τολμούν να σκεφθούν ότι θα συναντήσουν μαθητές τους στον δρόμο.
Ειδικές επιχειρήσεις
Στο πεδίο για την αντιμετώπιση της ανήλικης εγκληματικότητας η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων έχει σχεδιάσει ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις οι οποίες ήδη υλοποιούνται με τη συνδρομή και άλλων υπηρεσιών Ασφαλείας, αλλά και των ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ. Οι επιχειρήσεις αυτές αξιοποιούν μεγάλο όγκο πληροφοριών χαρτογραφώντας ανά περιοχές τη δραστηριότητα συμμοριών ανηλίκων και δρουν προληπτικά αλλά και κατασταλτικά γύρω από πάρκα, σχολεία, εμπορικά κέντρα, αθλητικούς χώρους, σταθμούς ΗΣΑΠ, μετρό κ.ά.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πάντως αναφέρουν ραγδαία αύξηση δραστηριότητας των συμμοριών ανηλίκων. Διαχρονικά, ένα ποσοστό περίπου στο 10% των ανηλίκων οι οποίοι έχουν συλληφθεί δεν νουθετείται, δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην κανονικότητα, στην πορεία αυτά τα παιδιά «καίγονται» και με βεβαιότητα θα ακολουθήσουν δρόμους που οδηγούν σε σοβαρότερα εγκλήματα.
Μιμητικά πρότυπα
Η βιντεοσκόπηση παράνομων ενεργειών (ξυλοδαρμών, επίδειξης όπλων, κλοπιμαίων κ.ά.) και στη συνέχεια η δημοσίευση των βίντεο σε κοινωνικά δίκτυα πυροδοτούν μιμητικά πρότυπα τα οποία παρασύρουν ένα μικρό μεν αλλά σημαντικό ποσοστό ανηλίκων να στραφούν στην παραβατικότητα. Έτσι ο κύκλος της ανήλικης βίας και εγκληματικότητας ανατροφοδοτείται συνεχώς με νέα μέλη και μεγαλύτερη ένταση.
Ο μιμητισμός είναι η πρώτη αιτία που οδηγεί τους ανηλίκους στην εγκληματικότητα, τονίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. με πείρα στη διαχείριση των ανήλικων δραστών με παραβατική συμπεριφορά.
Η κλιμάκωση της δραστηριότητας ανήλικων με παραβατική συμπεριφορά παρατηρείται σε όλη τη χώρα με τη σύσταση δεκάδων συμμοριών ανηλίκων.
Πυροκροτητές
Από τα πιο τρομακτικά, δε, ευρήματα στα χέρια ανήλικων δραστών δεν είναι τα στιλέτα, τα μαχαίρια ή οι σιδερογροθιές, αλλά εμπρηστικοί μηχανισμοί, αυτοσχέδιοι πυροκροτητές και πιστόλια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη δικαιολόγηση της βίας υποθάλπει συστηματικά μια υποκουλτούρα της «μουσικής» βιομηχανίας της χώρας η οποία κατ’ επανάληψη έχει «συλληφθεί» να υποκινεί μέσα από στίχους, ρυθμούς και στοχευμένα videoclips ανηλίκους σε σύσταση συμμορίας, ωμή βία, χρήση ναρκωτικών, κλοπές, ληστείες, ξυλοδαρμούς, ακόμα και επιθέσεις σε αστυνομικούς.
Η συγκεκριμένη «μουσική σκηνή», την οποία παρακολουθούν με πάθος στα κοινωνικά δίκτυα στην Ελλάδα χιλιάδες ανήλικοι και νεαρά άτομα, δεν έχει ενδοιασμούς. Αν δεν είσαι μέλος κάποιας συμμορίας (gang), δεν μιλάς με συγκεκριμένο τρόπο, δεν κουβαλάς μαχαίρι, δεν ληστεύεις για να κάνεις τη ζωή που ονειρεύεσαι, δεν έχεις πολλά λεφτά (χωρίς απαραίτητα να είναι δικά σου)… ή δεν πυροβολείς στο κεφάλι τον καθηγητή σου, «δεν είσαι με εμάς», δεν μπορείς να ανήκεις στον «στρατό» του ενός ή του άλλου «καλλιτέχνη».